Bahan-Bahan
1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah)
1 biji kelapa - asingkan pati
15 - 25 biji cili padi
2 sisir pisang muda (sederhana besar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci kunyit
Limau kasturi
Garam secukup rasa
Cara Masakan
01. Kisar cili padi bawang, kunyit dan pisang muda yang dipotong-potong (tak perlu buang kulit. Cuma basuh bersih-bersih) bersama sedikit santan.
02. Masukkan ke dalam periuk yang telah dipanaskan.
02. Masukkan ikan keli yang sudah dikelar. Kemudian masukkan lebihan santan cair dan kacau, jangan bagi pecah minyak.
03. Masukkan garam dan setelah ikan masak masukkan pati santan.
04. Tutupkan api, perahkan limau dan olehlah dihidangkan.
READ MORE - Gulai Lemak Cili Padi Ikan Keli
1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah)
1 biji kelapa - asingkan pati
15 - 25 biji cili padi
2 sisir pisang muda (sederhana besar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci kunyit
Limau kasturi
Garam secukup rasa
Cara Masakan
01. Kisar cili padi bawang, kunyit dan pisang muda yang dipotong-potong (tak perlu buang kulit. Cuma basuh bersih-bersih) bersama sedikit santan.
02. Masukkan ke dalam periuk yang telah dipanaskan.
02. Masukkan ikan keli yang sudah dikelar. Kemudian masukkan lebihan santan cair dan kacau, jangan bagi pecah minyak.
03. Masukkan garam dan setelah ikan masak masukkan pati santan.
04. Tutupkan api, perahkan limau dan olehlah dihidangkan.