Bahan-Bahan
1 kilo ikan keli (keli afrika atau sawah)
1 biji kelapa - asingkan pati
15 - 25 biji cili padi
2 sisir pisang muda (sederhana besar)
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
½ inci kunyit
Limau kasturi
Garam secukup rasa
Cara Masakan
01. Kisar cili padi bawang, kunyit dan pisang muda yang dipotong-potong (tak perlu buang kulit. Cuma basuh bersih-bersih) bersama sedikit santan.
02. Masukkan ke dalam periuk yang telah dipanaskan.
02. Masukkan ikan keli yang sudah dikelar. Kemudian masukkan lebihan santan cair dan kacau, jangan bagi pecah minyak.
03. Masukkan garam dan setelah ikan masak masukkan pati santan.
04. Tutupkan api, perahkan limau dan olehlah dihidangkan.
kg gelong gajah pasir mas..
Tuesday, December 13, 2011
Gulai Tempoyak Ikan Keli
Bahan-bahan ( 3 org mkn )
Tempoyak (3 sudu)
Ikan Keli (4 ekor)
Cili Masak (ditumbuk)
Bawang Merah (ditumbuk)
Serai (dititik)
Gula dan Garam
Asam Keping (sekiranya tempoyak tidak cukup masam)
Air
Cara-cara
Ikan keli dibersih dan diasingkan
Tempoyak dimasukkan kedalam periuk yang mengandungi air bersama bahan2 ditumbuk dan serai
Gaulkan tempoyak dan bahan2 tadi sehingga sebati dan masukkan ikan keli
Masak gulai dlm api yg sederhana dan masukkan gula dan garam(sekiranya gulai tempoyak kurang masam,boleh la ditambah dgn asam keping)
Tempoyak (3 sudu)
Ikan Keli (4 ekor)
Cili Masak (ditumbuk)
Bawang Merah (ditumbuk)
Serai (dititik)
Gula dan Garam
Asam Keping (sekiranya tempoyak tidak cukup masam)
Air
Cara-cara
Ikan keli dibersih dan diasingkan
Tempoyak dimasukkan kedalam periuk yang mengandungi air bersama bahan2 ditumbuk dan serai
Gaulkan tempoyak dan bahan2 tadi sehingga sebati dan masukkan ikan keli
Masak gulai dlm api yg sederhana dan masukkan gula dan garam(sekiranya gulai tempoyak kurang masam,boleh la ditambah dgn asam keping)